Over Stichting 155

Ondernemers zijn de ruggengraat van Nederland. Ze zorgen voor innovatie, banen en vooruitgang. Daarom ben ik enorm trots dat ik mij als voorzitter van Stichting 155 mag inzetten om ondernemers te ondersteunen bij het ondernemen. Ik geloof heilig dat ondernemerschap een cruciale rol speelt in het oplossen van de grote vraagstukken van onze tijd. Of het nu gaat om AI, de krappe arbeidsmarkt, vergrijzing of de energietransitie—ondernemers zijn een onmisbaar onderdeel van de oplossing.

Mijn naam is Arko van Brakel. Geboren in 1968, getrouwd met José en trotse vader van twee leuke, super ondernemende kinderen: Amber (24) en Mervin (22). Zelf ben ik vrijwel mijn hele werkzame leven ondernemer geweest. Altijd op zoek naar innovatie, altijd bezig met nieuwe kansen. Vaak succesvol, soms niet. Maar bovenal gedreven door de impact die ondernemerschap kan maken. Ik zie het als mijn missie om ondernemers te helpen zich te focussen op hun passie: ondernemen. Vanuit die missie heb ik 4 ondernemersboeken geschreven, waarvan Ondernemen met Impact de meest recente is.

In een wereld vol complexe regelgeving, snelle technologische ontwikkelingen en economische uitdagingen is het voor ondernemers soms lastig om zich staande te houden. Juist daarom is Stichting 155 er: om hen te ondersteunen, praktische hulp te bieden en hen te helpen groeien. Want als ondernemers floreren, profiteert de hele maatschappij.

Laten we samen bouwen aan een ondernemend Nederland waarin innovatie, doorzettingsvermogen en samenwerking centraal staan. Ik kijk er enorm naar uit om met Stichting 155 een verschil te maken!

Arko van Brakel, voorzitter van Stichting 155

155 Help een bedrijf lanceert manifest:
Samen sterker, samen succesvoller

Stichting 155 is toegewijd aan het ondersteunen van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In dit Sociaal Impact Verslag zijn enkele van de belangrijkste prestaties van Stichting 155 tijdens de Covid-19-pandemie weergegeven. Stichting 155 heeft sinds haar oprichting honderdduizenden ondernemers geholpen In verschillende sectoren en regio’s en zal dat in de toekomst, samen met haar samenwerkingspartners, blijven doen.

Bij Stichting 155 geloven we in de kracht van samenwerking om ondernemers In Nederland te bereiken, te helpen en te versterken. Met dit manifest willen we onze toewijding aan het ondersteunen van ondernemers en het bevorderen van een duurzame toekomst voor het midden- en kleinbedrijf, inclusief het microbedrijf, benadrukken.

Manifest 155 Help een Bedrijf:

Wij werken aan het vinden en het vroeg signaleren van (potentiêle) nood of zwaar weer situaties bij mkbondernemers. Wij werken aan het gericht doorverwijzen naar de juiste interventie, zodat de ondernemer snel en doelgericht geholpen wordt door de juiste uitvoeringsinstantie of dienstverlener. Wij werken aan een ondernemersklimaat waarin ondernemers op de hoogte zijn van relevante zaken en geînformeerd worden over stappen die ze kunnen nemen.

Uitvoeringsinstanties en dienstverleners die interventies aanbieden, kunnen verwachten dat ondernemers die naar ze worden gerouteerd specifiek behoefte hebben aan hun expertise. Dit versnelt de ondersteuning aan ondernemers en voorkomt dat ze van organisatie naar organisatie en loket naar loket worden doorverwezen. Tijd is immers de bepalende factor in een situatie van nood of zwaar weer.

Wij streven naar een situatie waarin elke levensvatbare onderneming verder kan ondernemen en een duurzaam toekomstperspectief verwerft. Wij voorzien een toekomst waarin geen enkele ondernemer onnodig het bedrijf moet beêindlgen, zodat de maatschappelijke schade die dit brengt voorkomen wordt. Wij kijken vooruit naar een toekomst waarin ondernemers in Nederland eerder gevonden worden, de problematiek snel helder is en ze toegang hebben tot ondersteuning in elke fase van hun ondernemersrels.

Voor instanties, gemeenten en overige partners betekent de betrokkenheid van Stichting 155 een waardevolle bron van inzichten en gegevens over lokale ondernemers en lokaal ondernemerschap. Hierdoor kunnen partners hun ondersteuning verbeteren, lokale economische groei stimuleren en proactief reageren op de behoeften van ondernemers.

Stichting 155 is vastbesloten om de hulp aan mkb-ondernemers in Nederland te verbeteren en deze te vereenvoudigen. We blijven streven naar het verbinden van ondersteuning en het bieden van toegang tot relevante hulp. In gezamenlijkheid met gemeenten, instanties en dienstverleners zullen we blijven werken aan een welvarende en duurzame toekomst voor ondernemers.

Sociale en maatschappelijke impact
tijdens de COVID-19-PANDEMIE

Stichting 155 is toegewijd aan het ondersteunen van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In dit Sociaal Impact Verslag zijn enkele van de belangrijkste prestaties van Stichting 155 tijdens de Covid-19-pandemie weergegeven. Stichting 155 heeft sinds haar oprichting honderdduizenden ondernemers geholpen In verschillende sectoren en regio’s en zal dat in de toekomst, samen met haar samenwerkingspartners, blijven doen.

Bij Stichting 155 geloven we in de kracht van samenwerking om ondernemers In Nederland te bereiken, te helpen en te versterken. Met dit manifest willen we onze toewijding aan het ondersteunen van ondernemers en het bevorderen van een duurzame toekomst voor het midden- en kleinbedrijf, inclusief het microbedrijf, benadrukken.

Stichting 155 tijdens de COVID-19-PANDEMIE

Stichting 155 werd tijdens de Covid-19-pandemie een centrale plek waar ondernemers persoonlijk advies konden krijgen over de steunmaatregelen. In deze periode heeft Stichting 155 140.000 ondernemers via diverse kanalen zoals e-mail online, telefoon of fysiek geholpen bij het navigeren door de complexe regelgeving en de juiste weg gewezen naar financiële ondersteuning. Dat betekent dat bijna een kwart van de ondernemers die gebruik heeft gemaakt van steunmaatregelen op enig moment met Stichting 155 in contact is geweest.

Bijna 100.000 ondernemers maakten tijdens de Covid-19-pandemie gebruik van de 155-Geldnoodscan. De 155-Geldnoodscan werd direct na invoering van de coronasteunmaatregelen aangepast aan actuele regelgeving, waardoor mkb-ondernemers in korte tijd een beeld kregen van de verschillende steunmaatregelen die beschikbaar waren voor hun persoonlijke situatie. Gedurende de Covid-19-pandemie werd de 155- Geldnoodscan dan ook voortdurend aangepast aan nieuwe wijzigingen.

Stichting 155 richtte op 1 februari 2021 de gratis MKB Noodlijn op. De MKB Noodlijn bood een luisterend oor aan alle ondernemers die mentale zorg nodig hadden. Wij constateerden namelijk dat op dat moment de steunmaatregelen werkten, maar dat ondernemers een grote mate van stress en uitzichtloosheid ervaarden.

In de eerste 5 maanden van het bestaan van de MKB Noodlijn belden er tot 2.000 ondernemers per maand, in totaal ruim 8.000 in de eerste 5 maanden na lancering.

Toen de coronamaatregelen versoepelden, liep dit aantal langzaam terug. Hiermee heeft de MKB Noodlijn alleen al in 2021 vele ondernemers bijgestaan in mentale nood.

Ondernemers werden te woord gestaan door ondernemersdeskundigen met ervaring in situationeel gebonden gesprekstechnieken. Niet zelden was de ondernemer zelf niet in staat tot bellen en werd er door de partner of door familieleden gebeld. De MKB Noodlijn verwees ook zeer regelmatig door naar deskundigen van de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn.

In 2021 en 2023 werd Limburg geraakt door overstromingen. Ook deze situatie leidde tot acute nood bij ondernemingen en de MKB Noodlijn werd toen gebeld door lokale ondernemers die niet goed meer de benodigde weerbaarheid konden opbrengen en ook nu een luisterend oor zochten.

Het aantal ondernemers dat Stichting 155 tijdens de Covid-19-pandemie heeft geholpen, illustreert de cruciale rol die Stichting 155 speelde tijdens een van de meest uitdagende tijden voor ondernemers. Met recht kan Stichting 155 zich de centrale doorverwijzer noemen op het moment dat er sprake is van ondernemers in nood of zwaar weer.

Instanties en gemeenten zijn hier bekend mee: het moment dat ondernemers melden dat er nood is, is het vaak laat. Het gevolg hiervan is dat het in dit late stadium moeilijker is om ondernemers te helpen met de juiste interventie. Bij ondernemers in nood of zwaar weer telt elke maand, elke week, elke dag. Vroeger signaleren dat er hulp nodig is, en na een analyse routeren richting een passende interventie, is van groot belang voor een duurzaam toekomstperspectief voor ondernemers.

Stichting 155 biedt laagdrempelige informatie en inzicht in de route die de ondernemer kan volgen. Daarnaast zoekt Stichting 155 actief naar ondernemers die in nood of zwaar weer verkeren. Ons uitgangspunt is te zijn waar de ondernemer is en daar de ondernemer te bereiken. Dat kan online zijn, telefonisch of op een fysieke locatie. Zo vinden er voortdurend online campagnes gericht op ondernemers in nood of zwaar weer plaats. Ook is de telefonische hulp die ondernemers kunnen krijgen via de MKB Noodlijn uitgebreid in de landelijke, regionale en vakmedia langsgekomen, zodat zo veel mogelijk ondernemers bereikt worden. Tot slot is Stichting 155 regelmatig aanwezig bij voorlichtingsbijeenkomsten aan ondernemers, bijvoorbeeld via ondernemersverenigingen.

Outreachend werken, wat betekent dáár zijn waar de ondernemer is en de communicatie aangaan zodat vroegtijdig gesignaleerd kan worden dat er sprake is van (dreigende) nood of zwaar weer, is een van de uitgangspunten van Stichting 155.

Het vroegtijdig helpen van ondernemers in nood of zwaar weer is natuurlijk in het belang van de ondernemers. Het dient echter ook een maatschappelijk belang. De schade bij een onderneming die ernstig in de problemen komt en het niet redt, is groot.

Er is schade in de toeleveringsketen en in de afnemersketen, schade in bijdrage aan maatschappelijke voorzieningen via onder meer de belasting en schade door het beroep op maatschappelijke voorzieningen zoals gemeentelijke schuldhulpverlening of bijstand. Daarnaast is er sprake van immateriële schade; denk dan aan verdriet of stress samenhangend met een verlies aan duurzaam verdienvermogen. Enkele jaren terug is de financiële schade voor elke mkb-ondernemer die het niet redt, becijferd op een bedrag tussen de 75.000 en 150.000 euro.

Iedere ondernemer die Stichting 155 samen met haar samenwerkingspartners vroegtijdig weet te bereiken en die de juiste interventie aangeboden krijgt, voorkomt dus grote maatschappelijke schade.

Onze samenwerkingspartners zien het belang van outreachend handelen, vroegsignalering en snel en adequaat de juiste hulp bieden. Wij zijn enorm blij en dankbaar dat we in nauwe samenwerking met deze partners, waaronder instanties, gemeenten (o.a. vla de gemeentelijke bijdrage), en overige partners, zo veel duizenden ondernemers hebben weten te bereiken en op verschillende manieren konden helpen tijdens de Covid· 19-pandemie.

2023 en verder
Samen sterker, samen succesvoller

Stichting 155 heeft haar doelstellingen voor de komende jaren vastgesteld. Deze doelstellingen zijn uitsluitend in samenwerking met instanties, gemeenten en overige partners te bereiken. We werken dan ook onder het motto: Samen sterker, Samen succesvoller.

leder jaar groeit het aantal ondernemers in Nederland. Eind 2023 zijn er bijna 2.3 miljoen bedrijven in Nederland (CBS 2023) en hiervan bevindt zich het leeuwendeel binnen het midden- en kleinbedrijf. Met de huidige uitdagingen op het gebied van de ernstige naweeën van de Covid-19-pandemie, verdienvermogen, (inkoop)kosten, bedrijfsopvolging, digitalisering en verduurzaming blijft steun aan mkb-ondernemers ook de komende jaren noodzakelijk.

Stichting 155 blijft zich inzetten voor het welzijn van mkb-ondernemers en zal hulp bieden bij het opbouwen van veerkracht, zowel bedrijfseconomisch als mentaal. Ook zal Stichting 155 zich blijven richten op het vergroten van de impact en het delen van haar resultaten om aan te tonen hoe wij het verschil maken in het leven van ondernemers, hun gezin en hun gemeenschap.

Stichting 155 in 2024 en verder
Samen sterker, samen succesvoller. Daar geloven wij in.

Samen het verschil maken

Stichting 155 werkt nauw samen met gemeenten, instanties en overige bedrijven om een breder en effectiever netwerk van steun te creëren voor ondernemers. Deze samenwerkingen zorgen voor een beter resultaat en een grotere impact door meer, effectievere en doelgerichtere ondersteuning voor mkb-ondernemers in heel Nederland.

Dit betekent dat wij, in samenwerking, de komende jaren de diensten die zich ruimschoots bewezen hebben, zullen voortzetten zoals de 155-Geldnoodscan en de MKB Noodlijn. Daarnaast zullen we het online-platform gaan uitbreiden met informatie en doorverwijzingen op het gebied van preventie van nood en zwaar weer situaties. Ook worden in 2024 meertalige en laag-complexe voorlichtingvideos aan de website toegevoegd.

De signalen die we ontvangen van en over ondernemers zullen we ook weer delen met onze partners, zodat we samen kunnen werken aan een duurzaam toekomstperspectief voor alle mkb-ondernemingen in Nederland. Met vastberadenheid en passie voor het duurzaam verdienvermogen van ondernemers kijken we uit naar de komende jaren.

Stichting 155 blijft zich inzetten om ondernemers in het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen, te versterken en te stimuleren. Samen bouwen we aan een veerkrachtig en welvarend mkb-landschap, want we geloven dat een krachtig mkb de sleutel is tot een florerende toekomst.

Word ook samenwerkingspartner van Stichting 155 Help een bedrijf

Wij vragen Instanties, gemeenten, dienstverleners en overige belanghebbenden om samen met ons te bouwen aan een veerkrachtig en welvarend landschap voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland. Veel organisaties gingen u al voor om samen te werken aan een duurzaam toekomstperspectief voor ondernemers.

We nodigen u dan ook graag uit om te verkennen of uw organisatie zich kan aansluiten bij Stichting 155. Daar waar de doelstellingen van de stichting aansluiten op die van uw organisatie is een kennismaking zinvol en hier nemen wij graag de tijd voor.

Voor meer informatie over de impact van de activiteiten en hoe u kunt deelnemen, kunt u contact opnemen met Stichting 155.

Stichting 155 Help een bedrijf
info@155.nl